top of page
Abstract Linear Background
%D7%9C%D7%95%D7%90%D7%99%202_edited.jpg

דוקטור לו צ'אן גואנג

רפואה סינית / רפואת צ'יקונג

אתם מוזמנים ללמוד על מרכיבי הרפואה הסינית ועל הטיפול אצל דוקטור לו

הרפואה הסינית זוכה כיום להכרת הממסד הרפואי השמרני, אולי יותר משיטות אחרות הקיימות בשוק והמכונות אלטרנטיביות/משלימות/חלופיות. הגורמים שמקדמים הכרה זו כוללים, בין השאר, מחקרים רפואיים רבים שנעשו במערב כדי לברר אם הישגיה אכן ממשיים, ושבהם הוכחה יעילותה, ודרישות מטופלים לפתרונות חלופיים, אחרי שהתאכזבו מהתוצאות במסגרות הרפואיות הקונבנציונליות. 

"מרכז שן צ'י לרפואה שלמה" - מרפאתם של דוקטור לו צ'אן גואנג ותמי קלייטמן, הוקם ביהוד לפני כעשר שנים כדי לאפשר לדוקטור לו לטפל בחולים בשיטותיו. מאז הוא טיפל בקהל עצום של מטופלים עם רמות הצלחה גדולות

מובאים פה דברים שתמי כתבה  על רפואה סינית ורפואת צ'יקונג. הדברים נמסרו לה בע"פ על ידי דוקטור לו:

רפואה סינית וצ‘י קונג (רפואת אנרגיה)

רפואת צ'יקונג – האם זה סינית בשבילך?

על פי סקרים שונים שנעשו בשנים האחרונות במערב, מסתבר כי יותר ויותר מהחולים במחלות כרוניות ואקוטיות שונות, פונים לעזרתם של מטפלים אלטרנטיביים. פעמים רבות הם עושים זאת במקביל או במקום הטיפול הרפואי הקונבנציונאלי המוענק להם מרופאיהם המערביים. כדוקטור לרפואה סינית וצ'יקונג הפועל בארץ, הנני נדרש לעיתים קרובות להסביר מהם היסודות עליהם מושתתת אומנותי.  מהו סוד ההצלחה שלי כרופא, ובמה שונה הטיפול שאני מעניק מזה שמעניקים עמיתיי המערביים. 

אני מודה ומתוודה כי משימת ההסברה היא קשה ביותר. לא פעם  אני חש כי הסבריי אינם מספקים, וכי הם קשים להבנה, לא רק להדיוטות אלא אף לאנשי מקצוע רפואיים ופרה-רפואיים. לא אחת אני נתקל במטופלים או בבני-שיח אחרים, המקשיבים בנימוס לכל הסבריי, אבל כאשר אני משתמש במושגים כגון "רופא אנרגיה" או "צ'י", הם מביטים בי בחוסר אמון, ולעיתים אף בזלזול.

 

לפני שאתיימר להסביר את המושג "דוקטור לצ'יקונג", זן הרפואה בו התמחיתי, אפתח ואומר כי צ'יקונג רפואי הוא עתיק יומין והתקיים אלפי שנים, אלא שבתקופת הקומוניזם הוא ירד ממעמדו, כמו הרבה אומנויות סיניות עתיקות. כיום החלה פריחה מחדש של האומנויות הישנות והצ'יקונג קיבל מאז 1989הכרה רשמית מאת ממשלת סין. מאז הוא מונהג כמודל טיפולי בבתי החולים במדינה ומוגן באמצעות מערכת חוקים מקיפה. רפואת הצ'יקונג אף נכללת  בתכנית לימודי הרפואה באוניברסיטאות המרכזיות והמוכרות בסין.

 

האם ניתן לשלב בין הרפואה הסינית לבין הרפואה המערבית?

המודל הסיני מראה כי השילוב הוא אכן אפשרי. בסין משולבת הרפואה הסינית המסורתית בתוך מערכת הבריאות הכללית, וכיום היא נחשבת חלק בלתי נפרד ממערך הבריאותהציבורי. אין הפרדה ולא חייבת להיות הפרדה בין שני עולמות הרפואה – זה המערבי המודרני וזה הסיני העתיק.

 

מהי הרפואה הסינית ורפואת הצ'יקונג?

הרפואה הסינית המסורתית התפתחה במהלך 5000 השנים האחרונות. היא משלבת בתוכה כמה מסגרות פילוסופיות. אלה כוללות את תיאורית ה"ינג-יאנג", את תיאורית "חמשת האלמנטים", את תיאורית ה"מרידיאנים" (נקודות אנרגיה), את תיאורית ה"זנג-פו" העוסקת באיברים הפנימיים, ואת תורת ה"צ'י-קונג".

אתאר את רפואת הצ'יקונג בכמה משפטים.  

"צ'יקונג" מתבסס על האמונה המסורתית הסינית כי בגוף פועל שדה אנרגיה המכונה "צ'י". (יש לציין, שהמונח "אנרגיה" ברפואה הסינית, שונה לחלוטין מהמונח "אנרגיה" במדע המערבי). שדה הצ'י מופק ומתוחזק על ידי מערכת הנשימה של הגוף. פירושה של המילה צ'י הוא "נשימה" או "דלק". דלק זה הוא האנרגיה שנוצרת בתהליך הנשימה והוא זה המחזיק אותנו בחיים. הוא למעשה אנרגיית החיים.

  

"קונג" פירושו עבודה, משימה או תפקיד, שעל ביצועו אחראי האומן בעל-המקצוע, או המיומנות בתחום מסוים. 

 

"צ'יקונג", אם כך, הוא "עבודת הנשימה" או "אומנות השליטה על הנשימה", כדי להגיע לבריאות אופטימלית ולשמור עליה, באמצעות זרימה תקינה של ה"צ'י" – או אנרגיית החיים.

  

במהלך הכשרתו וכחלק אינטגרלי ממנה, מאומן "דוקטור לצ'יקונג" לשלוט על בריאותו בעזרת תרגול יומי קשוח הכולל תרגילי כושר ונשימה שבהם הוא עוסק שעות רבות ביום. בעזרת תרגול זה הוא משיג רמת אנרגיה גבוהה ואותה הוא מעביר למטופליו בזמן הטיפול. אנרגיה זו היא חיונית לריפוי ולבריאות. רופא שאינו שומר על כושר ובריאות גבוהים, אינו יכול לפתח אנרגיה זו ולכן אינו יכול לטפל בחולים. בלי להיות בריא בעצמו, אין הוא יכול לרפא אחרים. בריאות וכושר גופני גבוה, הם אם כן המאפיינים המייחדים את רופא הצ'יקונג.

מלבד היותו בריא וכשיר, מה עוד מייחד את רופא הצ'יקונג?

רופא הצ'יקונג מרפא על פי העקרונות של הרפואה הסינית המסורתית. הרפואה הסינית גורסת כי הגוף הוא מעין "מיני יקום" בו מתקיימות מערכות רבות שכולן קשורות ביניהן. גם בין התהליכים השונים המתרחשים בגוף יש זיקה,  ותהליכים אלה מושפעים ישירות גם מהסביבה. בגוף בריא נמצאות המערכות באיזון. כשהאיזון מופר, נוצרת בעיה בריאותית. הרופא הסיני יחפש סימנים של דיסהרמוניה בגוף, וסימנים אלה יעזרו לו להבין את מקור הבעיה. כך הוא גם ידע לטפל בה ולמנוע הישנות של מחלות ותסמינים שונים בעתיד. כמו כן יחפש הרופא חסימות בזרימת ה"צ'י" בגוף.

בגוף בריא מתקיימת זרימת ה"צ'י" ללא הפרעה. כשיש הפרעה או חסימה בזרימה, מופיעה מחלה. תפקידו של הרופא הוא לשחרר חסימות אלה, כדי לאפשר זרימת צ'י תקינה ורציפה. הוא עושה זאת בעזרת מחטים המוחדרות לגוף בנקודות (מרידיאנים) מיוחדות. החדרתן משחררת את החסימה.

 

רופא הצ'יקונג מחדיר את המחטים בצורה אנרגטית, שהיא ייחודית לרפואת הצ'יקונג, ושונה מדרך ההחדרה של רופאים סינים רגילים. קשה להסביר שוני זה אך דרך ההחדרה המיוחדת הזו מאפשרת לרופא להחדיר את אנרגיית החיים שלו לגוף החולה. בכך הוא מאפשר הבראה.

זה המעט שאני יכול לומר במסגרת זו  על התחום הרחב והעתיק הזה.

 

לסיכום

אני מודע לקושי העצום בו נתקלים מטופליי בהבנת המושגים הבסיסיים ברפואה הסינית. יחד עם זאת אני שואב עידוד מכך כי גובר העניין ברפואה הסינית כדרך לגיטימית לריפוי, הן מצד רופאים והן מצד מטופלים. בשנים האחרונות מתרבים מחקרים המעידים על יעילותו של הדיקור כטיפול. עם הופעתם של מחקרים נוספים, תשתרש הרפואה הסינית ותתערה במערך הרפואה המערבי, כפי שקרה בסין. החשיפה העצומה שיש לרפואה הסינית במערב והעניין העמוק שמגלה התרבות המערבית בתרבויות המזרח תגרום לקירוב והידוק הקשר בין שיטות הטיפול, דבר שיתרום לרווחתם של חולים רבים. אני תקווה שכל זה יקרה בעתיד הקרוב. 

 

ד"ר לו צ'אן גואנג

דוקטור לרפואה סינית וצ'יקונג

”מרכז שן-צ‘י לרפואה שלמה“ - יהוד

(כתיבה ועריכה -  תמי קלייטמן, מנהלת המרכז).

bottom of page