top of page

אנחנו כותבים

בעיות שמיעה וטנטון בראי הרפואה הסינית


הרשימה נכתבה על ידי תמי קלייטמן בעקבות פניות רבות של מטופלים המבקשים לדעת האם ניתן לעזור לבעיות אזניים שונות שמהן הם סובלים. בעקבות הצלחתו הגדולה של דוקטור לו בטיפול בבעיות  מסוג זה, היא רשמה פה דברים אלה. ההמלצה היא גם להיכנס לדפי ”עדויות“ של מטופלים“ ולדפי ”קמפיין“ מטופלים ולקרוא על הצלחות של דוקטור לו בריפוי מחלות ותסמינים שונים.  ופורסם באתר "דוקטורס" באתר "טבעלייף" ובאתר "מאמרים". אנו מציגים אותו לראשונה פה באתר שלנו).
          
טיפול בתופעות של חירשות ברפואה המערבית הוא טיפול חלקי ועוסק בתרופות, שינוי הרגלי חיים, שימוש במכשיר שמיעה, ובחלק מן המקרים אף מוצע ניתוח העלול להיות מסובך ודורש מיומנות רבה. לעיתים, כמו במחלת מונייר, למשל, כשהטיפול המוצע נכשל, מייעצים הרופאים לסובלים מן המחלה להתאזר בסבלנות ולחכות לריפוי ספונטאני, שאכן מתרחש בחלק גדול מן המקרים. ברפואה הסינית, לעומת זאת  דרך הטיפול היא מאוד ברורה ומותווית. היא מציעה טיפול יעיל הכרוך באבחון שורש הבעיה, איתור האיבר או האיברים הפגועים, ובהכנת תכנית טיפול אישית המותאמת למטופל על פי הסימפטומים שהוא מציג.
 
כתבי הרפואה הסינית הקלאסיים מדגישים כי ריפוי יכול להתקיים רק אם הוא נעשה בבסיס המחלה. המילה "בסיס"  מתייחסת כאן אל השורש או אל המקור. "לכל נחל יש מקור ולכל צמח - שורש. אם כל הסחף ישקע במקור, הרי שהמים שיזרמו במורדו יהיו צלולים טריים וטהורים. כשמשקים שורש הוא נובט והנבט יהפוך לצמח בוגר. אלה חוקי הטבע. רופא מנוסה יחפש תמיד וקודם כל את מקור או הבסיס למחלה".
 
ובכן מהו אם כן הבסיס לחירשות על פי הרפואה הסינית?  הדיון כאן אינו על חירשות הנובעת כתוצאה מטראומה פתאומית לעור התוף (פציעה, הדף וכד') אלא בחירשות הנובעת כחלק מתהליכים הקורים בגוף, ממחלה (ורטיגו או מונייר, למשל), או מזדקנה.
 
ברפואה הסינית הכליות הן המפתח לקיום החיים. הן האחריות להתרבות, לגדילה ולהתפתחות, להתבגרות, לריאות ולנשימה, לפעילות תקינה של משק המים בגוף, לעצמות, לשיניים, לאוזניים, ולשערות הראש.  רפואה זו גורסת כי הכליות נפתחות למעלה אל האוזניים ולכן סימפטומים כמו טיניטוס (צפצוף באזניים), ורטיגו ואיבוד שמיעה מחייבים עבודה נמרצת על מערכת הכליות של המטופל. מערכת הכליות מתייחסת גם לכליות עצמן וגם להורמונים המופרשים על ידי בלוטת האדרנל הסמוכות.
 
על פי כתבי הרפואה הסינים העתיקים פתחי הכליות מצויים באוזניים ובשני האיברים האינטימיים (פי הטבעת ואברי המין). לאוזניים יש צורה דומה לזו של הכליות ומייחסים להן את היכולת לשקף את מצב הינג בכליות. ינג במצב טוב יתבטא באוזניים גדולות ובשמיעה חדה. אצל אנשים זקנים הסובלים מהידרדרות בשמיעה כתוצאה מירידה באיכות הינג בכליות, ניתן, לעיתים, לראות גם שינוי בצורת האוזניים, המקבלות מראה "נבול". בכתבי הניינג'ינג, נכתב כי הכליות מתקשרות עם האוזניים. אם הכליות מתפקדות כראוי האוזניים יכולות לשמוע את חמשת צלילי היסוד. לחליפין, צפצוף באוזניים, איבוד שמיעה וחירשות הם סימפטומים טיפוסיים להיבטים שונים של חסר בתפקוד הכליות.
 
דוקטור לו צ'אן גואנג מ"מרכז שן צ'י לרפואה שלמה" ביהוד, המטפל בהצלחה בבעיות שונות שלרפואה המערבית אין להן מענה, אומר: כיוון שהאוזניים  וחוש השמיעה הקשור אליהם תלויים בהזנת צ'י מן הכליות, הרי כשבא אלי מטופל עם בעיות שמיעה אני בודק קודם כל בעיות של חוסר איזון בכליות. באיזון אני מתייחס לאיזון של הינג/יאנג (ינג נמוך או יאנג נמוך), איזון הצ'י (אנרגיית החיים), או איזון הג'ינג (נוזל החיים). חשוב לדעת לאבחן את שורש הבעיה. כדי לאבחנה נכון אני בודק גם סימפטומים כגון: שיניים רופפות, האפרה, יובש ונשירת שיער, כאב גב תחתון וברכיים, סחרחורת, שפיכת זרע לא רצונית אצל גברים, בעיות פוריות ועוד. כך אדע במה לטפל. צריך גם לדעת כי רגשות ובריאות פיסית קשורים ביניהם בקשר הדוק. עצב, דיכאון, עצבנות, כעס, דאגה, פחד ועבודה מאומצת, עלולים, כל אחד בדרכו, להתבטא בקיום מחלה באברים שונים בגוף. הביטוי הנפשי לחולשה בכליות הוא הססנות, חוסר בטחון עצמי, הרגשת תלישות ובדידות, פחדנות וקיום פוביות, וירידה בזיכרון. אך עצבנות וכעס, עלולים להשפיע על עליה באש או ברוח של הכבד שהביטוי שלה גם הוא יכול להיות חירשות פתאומית, צפצוף גבוה באוזניים (טיטינוס)  שלא עובר גם עם לחץ על האוזניים,  ושמציג קשר ישיר ללחץ נפשי, כאב ראש, עצבנות, צמא וטעם מר בפה פנים אדומות ועצירות. חשוב להבין את סוג הצפצוף. האם הוא חולף מהר או לא? האם לחץ על האוזניים מפסיק אותו בזמן התקף? האם הוא חזק או חלש (רעש כמו של מים זורמים). המטפל המיומן ידע לקרוא את התסמינים, לשייכם לאיבר מסוים בגוף ולהרכיב תכנית טיפול מתאימה. לא דומה טיפול בחירשות הנובע מחולשת בכליות לטיפול בחירשות הנובע מיתר חום בכבד.  במקרה של בעיה בחום הכבד, יתבטא הטיפול בניקוז וקירור הכבד ובמקרה של חולשה בכליות יאוזנו ויוזנו הכליות. בשני המקרים  ותורגש הקלה באוזניים".
 
במרפאת טהומה שבארצות הברית בודק דוקטור ג'ונתן רייט נקודות השקה בין הרפואה המערבית לרפואה הסינית. על פי מחקרים ראשונים שהוא ערך עולה כי ההורמון אלדוסטרון המיוצר על ידי בלוטת האדרנל הסמוכה לכליות יכול לשפר לקות בשמיעה ולעזור למטופלים לקלוט מילים הנאמרות בסביבה רועשת. בלוטת האדרנל ברפואה הסינית היא חלק ממערך הכליות וטיפול בכליות כולל גם טיפול בבלוטה זו ומכאן בייצור ההורמונים, ביניהם אלדוסטרון. "לאט לאט" אומר דוקטור רייט, "אנו מגלים יותר ויותר נקודות השקה בין אומנות הריפוי העתיקה והמופלאה הזו, לבין הרפואה המערבית". למעוניינים להעמיק מציע דוקטור רייט להיכנס ל www.acupuncturetoday.com ולקרוא עוד על רפואה סינית ויכולותיה. אני מחזקת את המלצתו.
 
בברכת בריאות שלמה
תמי קלייטמן – מנהלת מרפאה
הכותבת היא מנהלת "מרכז שן-צ'י לרפואה שלמה"  מרפאת הבית של דוקטור לו צ'אן גואנג בי

bottom of page