top of page

אנחנו כותבים

סרטן פרוסטטה - האם אפשר גם אחרת?

בעקבות הגילוי לאחרונה של מחלתו של ראש הממשלה, זכה סרטן הערמונית לכיסוי נרחב בעיתונות אך העיסוק בו דעך לאיטו. צוות הרופאים המטפל בראש הממשלה שידר אופטימיות. הגילוי המוקדם וצוות הרופאים המעולה המטפל בו מגביר את סיכוייו של ראש הממשלה להימנות על אחוזי המחלימים מהמחלה, 96%, לדבריהם.  "חמישה ימים של היעדרות ואז הוא חוזר לתפקוד מלא". מבטיחים רופאיו.

 

 
האומנם? האם יוכל ראש הממשלה לחזור לתפקוד מלא חמישה ימים בלבד לאחר הניתוח? שאלה חשובה לכל הדעות עבור כל אדם לא כל שכן עבור ראש הממשלה?!
 
ואכן נשאלת השאלה מה קורה למטופלים אחרי ניתוח מסוג זה? האם אכן הם מצליחים לנהל אורח חיים תקין לאחר שהם עוזבים את בית החולים? מה המשמעות של להימנות על השורדים? איזה אלטרנטיבות קיימות, אם בכלל, לטיפול המוצע? 
 
הטיפול בר., דוקטור לפילוסופיה, ומרצה בכיר בתחום,  נחשב כהצלחה רפואית.  ב- 2005 התברר לו כי הוא סובל מסרטן הערמונית. "עברתי אותן התלבטויות ובדיקת חלופות שעוברים הלוקים בנגע הזה. נאמרו לי אותם דברים מרגיעים על הניתוח הקל ועל ההחלמה הבטוחה. מה שלא סיפרו לי", אומר ר. "אלה הסיכונים הכרוכים בניתוח. כמו כן הוצנע המידע על הירידה בתפקוד הכללי ובאיכות חיים שבאה אחריו. אני אמנם נמצא היום בין החיים אך חיי הפכו לגיהינום עקב פגיעה בעמוד השדרה שבוצעה במהלך הניתוח ושיתקה את כף רגלי. לאחר שניסיתי פתרונות מפתרונות שונים לבעייתי  הגעתי אל דוקטור לו צ'אן גואנג, רופא סיני הפועל ביהוד ומטפל בין השאר גם בסרטן. אילו רק שמעתי עליו לפני הניתוח"! קובל ר. "לפני הניתוח הייתי אדם בריא. הייתי ספורטאי פעיל ולא נגעתי בתרופות. בסופו של הניתוח הפכתי לנכה הסובל מסדרה של בעיות רפואיות. סבלתי יום-יום מכאבי שאול. כמה פעמים, בעיקר בלילות, הבנתי סוף-סוף את הביטוי הספרותי 'קצה נפשי בחיי..."
 
את מה שקרה לו רוצה ר. לחסוך מאולמרט. מיד עם היוודע דבר מחלתו של ראש הממשלה, פנה אליו ר. במכתב נרגש והפציר בו לשקול טיפול אלטרנטיבי לזה שמציעים לו רופאיו. 
 
כותב ר.:  "....הדבר שכאב לי ביותר הוא, שהחמצתי את העובדה שד"ר לו מטפל בסרטן הערמונית. הכרתי במרפאתו ביהוד מטופל שסבל מסרטן ערמונית ונרפא לחלוטין תוך כארבעה חודשים. מידי פעם אני שואל עצמי כיצד החמצתי את הידיעה הזאת. אילו אך ידעתי, לא הייתי עובר את הגיהינום שעברתי". 

לעומת ר., צ. שמע על דוקטור לו מחברה. מיד כשהתבשר על קיום המחלה בגופו הוא נפגש עם דוקטור לו ובאותו היום החליט להפקיד את הטיפול בסרטן שלו בידיו. איש מהקרובים אליו לא ידע על מחלתו, ומעבודתו כמנהל בכיר הוא לא הפסיד אפילו לא יום עבודה אחד. צ. ידע כי אם הוא ישתף את קרוביו בסודו יופעל עליו מכבש של לחצים לבחור בטיפול הקונבנציונאלי. החשש שלו מהלחץ הזה גרם לו להחליט להסתיר את דבר מחלתו מפני משפחתו ומכריו. "החלטתי להעדיף את אופציית הבדידות הכרוכה בשמירת הסוד על פני אופציית ההתמודדות עם הלחצים שידעתי שיופעלו עלי" הוא אומר.  כיום, שלוש שנים אחרי, צ. הוא אדם בריא לחלוטין. כששמע על מחלתו של ראש הממשלה, פנה אף הוא אליו וכתב: 

 

"פנייתי אליך מבוססת על ניסיון אישי מוצלח של ריפוי ללא ניתוח או הקרנה. 
הטיפול שאני בחרתי הינו אלטרנטיבי, אצל רופא סיני, שאליו פניתי בגין הצלחותיו המדהימות בריפוי מחלות קשות. 
תוצאות הריפוי אצל דוקטור לו מיידיות. תוך שלושה חודשים, מראות הבדיקות היעלמות המחלה. 
בתקופת הטיפול התפקוד הינו פונקציונאלי ומלא. לטיפול נדרשת כחצי שעה ביום בלבד...  בקשתי אליך לא להחמיץ הזדמנות זו, ולהקדיש את הזמן כדי לבחון אותה......הנני מוכן להתייצב בפניך בכל זמן ובכל מקום, יחד עם הרופא המטפל וחולים נוספים ולהציג בפניך את תוצאות הבדיקות והממצאים..."
 
צ. נרפא לחלוטין ממחלתו. החלטתו הייתה מבוססת על היכרות מקרית ועל האומץ הנדיר הכרוך בהליכה בדרך שונה. אבל מה על אלה שלהם אין את המידע או האומץ הדרושים?
 
את רובם תופשת המחלה בלתי מוכנים. רבים מאתנו בוחרים לחיות באשליה כי לנו זה לא יקרה. ומכיוון שבסרטן, גורם הזמן הוא גורם מכריע בהחלמה, מופעל לרב לחץ מאסיבי על המטופלים להתחיל לאלתר בטיפול המוצע על ידי הרופאים. (בד"כ ניתוח, הקרנות וכימותרפיה). אין למטופלים לא את הזמן הדרוש ולא את המשאבים הנפשיים הנחוצים כדי לפתוח בחיפוש אופציות טיפוליות אחרות. רובם המכריע של המטופלים  אפילו אינם מודעים לקיומן של שיטות אלטרנטיביות ולא שוקלים לחפש מענה במקום אחר. 
 
אין ביכולתו של מאמר בסדר גודל זה לדון בשפע הדרכים האלטרנטיביות  הקיימות להחלמה או בסיבות לחוסר הידע ולבורות השוררת בנדון. נאמר כאן כי המערכת הרפואית עצמה נמנעת מלפזר את העשן הסובב את המידע על טיפולים אלטרנטיביים. אם קיימות הצלחות הן מקוטלגות בקרב הרופאים כמקריות בלבד. אם קיימות החלמות הם מכנים אותן כ"החלמות ספונטאניות" מבלי שניתן להסיק מהן דבר וחצי דבר על מידת ההצלחה של הטיפול או על הדרך שנבחרה להחלמה. בהיעדר מחקר רפואי המקובל עליהם, מעטים הרופאים שיסתכנו בהפניית החולים לנתיבים חלופיים.  גם באגודות האמורות לספק מידע לחולי סרטן לא קיים מידע זמין על שיטות חלופיות לטיפול.
 
בהיעדר מידע זמין ואמין נאלצים מטופלים המעוניינים בטיפול חלופי להסתמך על שמועות או על חיפוש פתרונות באתרי אינטרנט שלעיתים קרובת מספקים מידע שגוי ומטעה. על טיפולים אלטרנטיביים הם שומעים, לרוב, אחרי שכבר ביצעו את הטיפול הקונבנציונאלי והם סובלים מן הנזקים שלו. 
 
דוקטור לו נרגש ביותר כשמדברים אתו על הטיפול הקונבנציונאלי בסרטן הפרוסטטה. "מה שלא מספרים למטופלים" הוא אומר "זה על הפגיעה האפשרית באיכות החיים כתוצאה מהניתוח וההקרנות. לא מספרים להם על הפגיעה בתפקוד המיני. לא מספרים להם על בריחת שתן והצורך להשתמש בחיתול. לא מספרים על תקופת ההחלמה ועל הצורך להשתמש בקטטר. על הדיכאונות הקשים ועל פגיעה בחיי המשפחה כתוצאה מאיבוד האון הגברי. על החולשה הכללית שמהם הם סובלים כתוצאה מכריתת הבלוטה. לא מספרים על הפגיעה ביכולת העבודה וההישתכרות. על פגיעה אפשרית בפעולת המעיים וקשיים בנשימה. מבחינת הרופאים הצלת החיים קודמת ופגיעה באיכות החיים הינה משנית. מטופלים רבים מגיעים אלי אחרי הטיפול הרפואי  מלאי כעס וחרטה על כך שלא יידעו אותם מראש על הפגיעה הכמעט בלתי נמנעת באיכות חייהם ועל כך שהמידע על טיפולים אלטרנטיביים לא היה זמין להם. 

 

אבל", אומר דוקטור לו, "איך ניתן לוותר כך על בלוטת הערמונית? הרי היא זו שאחראית על ה"גינג", הנוזל המספק את האנרגיה הדרושה לתנועת הזרע. בלעדיו אין תחושה של סיפוק מיני. כל תחושת הגבריות נעלמת. למה לא מספרים לחולים כי אפשר גם אחרת"?
 
ואכן שאלת השאלות היא האם אפשר גם אחרת. מסתבר כי אפשר. בכנס שנערך לאחרונה בלאס-וגאס, שבו השתתפו כ- 20,000 מבכירי האונקולוגים בעולם נמסר כי כ 83% ממטופלי הסרטן בוחרים לטפל במחלתם ברפואה אלטרנטיבית במקביל לטיפול הקונבנציונאלי. לא נמסר שם מידע על מספר המטופלים הבוחרים מראש ללכת רק בדרך אלטרנטיבית. מי שרוצה ללכת בדרך זאת חייב בינתיים להסתמך על המזל, על חיפוש באינטרנט ועל קריאה בספרים של כאלה שניסו והצליחו. המלצתנו היא לקרוא ספרים אלה לפני שנזדקק להם. אך בעיקר – שלא נזדקק.  
 
בברכת בריאות שלמה
תמי קלייטמן – מנהלת מרפאה
הכותבת היא מנהלת "מרכז שן-צ'י לרפואה שלמה"  מרפאת הבית הפרטית של דוקטור לו צ'אן גואנג ביהוד 
bottom of page