top of page

אנחנו כותבים

שאלות נפוצות על הרפואה הסינית עם היבט מיוחד על טיפול בבעיות עור

 

הרשימה נכתבה על ידי תמי קלייטמן בעקבות פניות רבות של מטופלים המבקשים לדעת האם ניתן לעזור לבעיות עור שמהן הם סובלים על ידי הרפואה הסינית. בעקבות הצלחתו הגדולה של דוקטור לו בטיפול בבעיות עור (פסוריאסיס, סבוריאה, אקזמה וכו‘) היא רשמה פה דברים אלה. ההמלצה היא גם להיכנס לדפי ”עדויות“ של מטופלים“ ולדפי ”קמפיין“ מטופלים ולקרוא על הצלחות של דוקטור לו בתחום זה.  
 
כיצד פועלת הרפואה הסינית?
הרפואה הסינית המסורתית מבוססת על מודל אנרגטי ולא על מודל ביומולקולארי כגון זה שעליו מבוססת הרפואה המערבית. 
 
הסינים העתיקים הכירו בקיומה של חיות אנרגית, העומדת מאחורי כל צורה של חיים  ותהליכי חיים. הם כינו חיות אנרגטית הזו בשם צ'י (QI)).  
המרפאים הקדומים גילו כי אנרגיה זו זורמת בגוף בערוצים מיוחדים וקבועים, שאותם הם כינו מרידיאנים ושאותה האנרגיה, היא זו האחראית על מניעה וריפוי מחלות. 
 
כל ערוץ (מרידיאן)  כזה קשור למערכת תפקודית ולמערכות פיסיולוגיות ואברים פנימיים שונים בגוף. מחלה, על פי ראיה זו, היא תוצאה מחסר אנרגטי או  חוסר איזון האנרגיה  הזורמת במרידיאנים  ובמערכות הקשורות אליהם. 
 
נקודות דיקור הם נקודות ספציפיות  לאורך ערוצי האנרגיה.  לכל נקודה יש השפעה הניתנת לחיזוי  על האנרגיה העוברת דרכם. המדע המודרני  מדד קיום זרמים חשמליים במרידיאנים ואכן גילה זרימה מוגברת בערוצים שמופו.
 
כיצד נעשה אבחון ברפואה הסינית?
אבחון ברפואה הסינית המסורתית נעשה על ידי בדיקה מורכבת של הדופק, הלשון,  רטט של נקודות על המרידיאנים, וערוצי המרידיאנים, היסטוריה רפואית,  תלונות המטופל וסימנים וסימפטומים נוספים. תכנית טיפול נבנית על בסיס הנתונים שנאספו בבדיקה  והמטרה היא להביא את הגוף לאיזון מחודש ולבריאות.
 
איך נעשה הריפוי?
ניתן לטפל במצבים רבים בצורה זו אך צריך להבין שהחזרת איזון לגוף עם בעיות שנוצרו במשך זמן רב, דורשת אף היא זמן וסבלנות מרובים. ההתקדמות עלולה להיות איטית אך עקבית. כמו בכל צורה של ריפוי,  הגישה הכללית של המטופל, התזונה,  הנחישות להירפא, מידת השותפות הפעילה בריפוי  ונכונותו לשנות אורח חיים, כל אלה  ישפיעו על הצלחה ומשך הטיפול.
 
מהם הקווים המאפיינים את הרפואה הסינית המסורתית?
לרפואה הסינית המסורתית (TCM) יש ראייה ייחודית הנוגעת לפעילות הפיסיולוגית ולשינויים הפתולוגיים המתרחשים בגוף האדם.  ראייה זו שונה בהשקפתה מהראייה המערבית ומשפיעה על האבחון ועל הטיפול בחולי.
TCM מעניקה חשיבות ממעלה ראשונה למניעת המחלות וחשיבות משנית לטיפול בהן. היא מציעה לטפל במחלה על ידי חיפוש קודם של מקור ושורש המחלה תוך כדי לקיחה בחשבון של תנאי אקלים פנימיים, מקומיים ועונתיים, מיקום גיאוגרפי, ומצבו של המטופל.
ה TCM גם רואה את היחסים בין האדם לטבע  כמערכת אינטגראלית.  קיימת חשיבות לששת הערכים האקלימיים  ושבעת הרגשות  בהתהוותם של מחלות.  
 
מהם התיאוריות הבסיסיות של הTCM ?
TCM משלבת בתוכה כמה מסגרות פילוסופיות. אלה כוללות את תיאורית ה"ינג-יאנג", את תיאורית "חמשת האלמנטים", את תיאורית ה"מרידיאנים" (נקודות אנרגיה), את תיאורית ה"זנג-פו" העוסקת באיברים הפנימיים, ואת תורת ה"צ'י-קונג". דיקור הוא המרכיב העיקרי בטיפול בכולן. 
 
מהו הצ'י על פי הרפואה הסינית?
הסיניים הקדמוניים תיארו כח חיים חיוני ומרכזי, שאותו הם כינו צ'י. הוא קיים וישנו ביקום בכל ישות חיה. הצ'י יכול וחייב לזרום, לנוע ולהשתנות כל העת.  הצ'י נכנס לגוף בעיקר דרך המזון ובאמצעות האוויר שאנו נושמים. מרגע כניסתו לריאות הוא מוזרם בגוף לאורכם של ערוצי זרימה מיוחדים המכונים מרידיאנים. מרדיאנים אלה מחברים בין האברים הפנימיים והם כמכלול מתחברים לשרירים ולעור הנמצא על מעטפת הגוף. דרך תעלות אנרגיה אלה מתבצע גם הקשר בין האברים הפנימיים החיוניים, ושאר אברי הגוף. כל זמן שמתקיימת זרימה רציפה וחפשית של הצ'י במרידיאנים, מתקיימת בריאות. מחלה וכאבים נוצרים כשנוצרים הפרעה או שיבושים בזרימת הצ'י במרידיאנים. באמצעות השימוש במחטים ניתן לתקן שיבושים אלה על ידי ניתוב האנרגיה למקומות שבהם מתקיימת חסימה או הוצאת האנרגיה מהמקומות בהם מתקיים גודש צ'י מיותר.  
 
מהם המחטים הסיניות
עדות קדומה לשימוש במחטים התגלתה בחפירות ארכיאולוגיות בהן מצאו מחטים חצובות באבן. כמו כן התגלו כתבים הנוגעים לנקודות דיקור, שנחרטו על שריון של צב מלפני כ 3000 שנה. במאה השלישית לפנה"ס נכתבו ומופו המרידיאנים השונים על ידי הקיסר הצהוב, נצר לשושלת שאנג הידועה. כתביו מתקיימים עד היום ומשמשים בסיס לרפואה הסינית. כיום עשויות המחטים הסיניות לרב מפלדת אל-חלד וקיימות  באורכים ובעוביים שונים, לשימוש על פי שיקול דעתו של המטפל.
 
לאיזה עומק מחדירים את המחט?
מיקומן של נקודות הדיקור, מידותיו של המטופל,  מצבו הגופני, כל אלה משפיעים על עומק החדרת המחט. לרב מוחדרת המחט לעומק של 0.5 ס"מ – 1.5 ס"מ. 
 
האם החדרת המחט כואבת?
המחטים המשמשות לדיקור שונות מאוד ממחטי מזרקי התרופות המוכרים במערב. המחטים הסיניות דקות מאוד וגמישות. למרות זאת, תיתכן תחושה של אי נוחות קלה. תחושות נוספות שעלולים להרגיש הן תחושות המלוות את תהליך הריפוי. תתכן התכווצות קלה במקום ההחדרה, תחושה של כבדות, דקדוק, הרגשה של זרם חשמלי העובר לאורך המרידיאן (ערוץ האנרגיה), תחושה של בערה או קור פנימי. תחושות אלה הן קצרות מועד ובדרך כלל חולפות תוך כמה דקות.  
 
האם המחטים נקיות?
כדי להבטיח מניעה של זיהום,  משתמשים רב המדקרים במחטים מסוטרלות, עטופות בעטיפה אישית וחד פעמיות. כדאי לברר לפני הטיפול כי אכן נעשה שימוש במחטים אלה. 
 
כמה טיפולים צריך?
אופי התלונה, חומרתה, ההיסטוריה הרפואית של המטופל כמו גם אופי התגובה לטיפול, הם אלה שיקבעו את משך הטיפול. סבב אחד של טיפולים ברפואה הסינית הינו סבב של כ 30 טיפולים. במהלכו מעריכים את מצב המחלה. לעיתים יתכן שינוי כבר בתחילת הסבב ולעיתים נזקקים לסבב אחד או יותר נוספים. 
בדרך כלל דורשים מצבים אקוטיים מספר קטן יותר של ביקורים ממצבים כרוניים. אלה דורשים לעיתים טיפול ממושך. המטרה הראשונית של הרפואה הסינית היא לטפל בסיבת התהוות המחלה ובכך ליצר ריפוי לטווח ארוך. את הסימפטומים אפשר להחליש במספר קטן יחסית של טיפולים. אבל כדי למגר את המחלה נדרש זמן ארוך יותר מהזמן הנדרש לשיכוך הסימפטומים בלבד. 
 
איזה בעיות ניתן לפתור בעזרת דיקור?
ארגון הבריאות העולמית (WHO) הכריז כי דיקור מתאים לפתרון הבעיות הבאות: 
אף אוזן וגרון, כאבי שיניים, כאב אחר עקירה, דלקת חניכיים, אוטיטיס כרוני או אקוטי, סינוסיטיס כרוני או אקוטי, נזלת אקוטית או כרונית, דלקת שקדים אקוטית, בעיות במערכת הנשימה, אסטמה, ברונכיט, התקררויות ואלרגיות, בעיות במערכת העיכול, התכווצויות לא רצוניות בוושט ובלב, שיהוקים וגיהוקים, דלקת כרונית בקיבה (גסטריטיס) חומציות בקיבה, אולקוס במיקומיו השונים, קוליטיס, דיזנטריה, עצירות, שלשול, בעיות עיניים, בעיות נוירולוגיות ושרירים, כאבי ראש, מיגרנות, טרייגמינל נויראלגיה, שיתוק בפנים, שיתוק אחרי אירוע מוחי, חוסר תפקוד נוירולוגי של שלפוחית השתן, הרטבת לילה, כתף קפואה, מרפק טניס, עצב סיאטי (אישיאס) ארטריטיס, דלקת מפרקים שגרונית, וכאבי גב תחתון.
 
בסין משתמשים בדיקור גם לטיפול במגוון בעיות נוסף. כמו כאבי פרקים, נקעים, שברי הליכה, לחץ נפשי, בעיות עור, פוריות, בעיות בתפקוד מיני,  PMS בעיות גניקולוגיות רבות ועוד.    
 
איך מסתכלים על העור ברפואה הסינית?
העור הינו אחד האברים הפגיעים ביותר בגוף האדם. למרות שעל פי רב אין מדובר בסכנת חיים, בעיות בעור עשויות להיות מאוד לא נוחות ועשויות לגרום לסבל רב וממושך. בגלל שהעור חשוף ונראה לעין כל, בעיות בעור עלולות להוביל להיווצרותן של בעיות נפשיות ודיכאון.
מיליוני אנשים ברחבי בעולם סובלים מבעיות בעור. אלה הסובלים מהן יודעים כי ההתמודדות אתן עשויה להיות קשה ומתסכלת. חלק מהתופעות יכולות להיות קשות לריפוי ועיקשות והרפואה המערבית, ברב המקרים מציעה פתרונות לטיפול בסימפטומים בלבד.  תרופות כימיות רבות מציעות הקלה מהירה אך לא מספקות פתרון לאורך זמן.  בנוסף לכך ישנן לתרופות הכימיות תופעות לוואי כמו למשל הצטברות רעלים בגוף  וחולשה של אברים פנימיים רבים. לכן, יותר ויותר אנשים מחפשים היום אלטרנטיבה טבעית, בטוחה יותר  ושמטפלת בשורש הבעיה  במקום רק לכסות על הבעיה בכל פעם שהיא מופיעה מחדש. 
 
האם הרפואה הסינית אפקטיבית בטיפול בבעיות עור?
כן. למעשה, רפואת העור הוא חלק מוכר ברפואה הסינית. טיפול בבעיות עור הוזכר בכתבי הרפואה המוקדמים  כבר מ 1100 – 221 BC בסין. בעיות עור עיקשות רבות,   שלא מטופלות כיאות על ידי הרפואה המערבית, מטופלות בהצלחה על ידי הרפואה הסינית והתוצאות מחזיקות מעמד לאורך זמן.
 
באיזה סוגי בעיות עור ניתן לטפל באמצעות דיקור?
הבעיות הנפוצות ביותר הן פצעי בגרות, רוזאיקה, דרמטיטיס, אקזמה, פסוריאסיס, עור יבש או מגרד ועוד.
 
על פי הרפואה הסיני ת, מה גורם לבעיות עור?
ברפואה הסינית המסורתית הגוף נחשב למערכת אחת שלמה המחוברת בינה לבין עצמה.  למרות שביטוי של בעיות עור הינו חיצוני, שורש הבעיה הוא לעיתים קרובות מורכב ומעורבים בו חוסר איזון פנימי בין צ'י, דם, ינג יאנג,  ומערכות אנרגטיות שונות של הגוף. לרב כוללת  הפתולוגיה הרכב של חוסר איזון  מערכתי  ובעיות סביבתיות חיצוניות.  חוסר האיזון הפנימי כולל מערכת חיסון חלשה, בעיות עיכול, תזונה לא ראויה, אורח חיים לא  מאוזן לחץ נפשי רב, בעיות תורשתיות, וחוסר איזון אמוציונאלי. 
חוסר איזון פתולוגי סביבתי כולל לפעמים השפעות מזג אוויר  שחודרות לגוף ומתבטאות בהופעת בעיות על העור. 
 
מהם השפעות סביבתיות על העור על פי הרפואה הסינית?
דוגמאות להשפעות סביבתיות מוכרות  המשפיעות על העור הינן:
 
חום: מאופיין בהופעת אדמומית על העור, תחושת בעירה או חום. באלכוהול, כעס/לחץ נפשי, אוכל חריף, ומזג אוויר חם מחמירים את התופעות.
 
רוח: מאופיין בהופעה מהירה ומעבר של הסימפטומים למקומות שונים בגוף, גירוד,  וחוסר יכולת לסבול רוח.
 
לחות: מתבטא בבעיות בקוצר נשימה, או בכי. מלווה לעיתים בתחושה של כובד בגוף. לחות ורטיבות יכולים גם להיגרם מבעיות פנימיות הנגרמות כתוצאה מאכילת מאכלים שמנים או דברי חלב. 
 
יובש:
מאופיין על ידי עור קשקשי וגרד שעלול להחריף  במזג אויר יבש חורפי או סתווי.
 
קור:
מאופיין על ידי כיבים פתוחים בצבע סגלגל, והחלמה איטית. מצב כזה הוא בדרך כלל מצב כרוני.
 
איך מאבחנים את חוסר האיזון?
גורמים חשובים נלקחים בחשבון  לפני שמבצעים אבחון ספציפי ומרכיבים תכנית טיפול אישית. לצד בחינה זהירה, של המצב החיצוני של העור, אוספים מידע חיוני על סוג ההתפרצות, צבעה, מידת החום שלה, מצב התזונה של המטופל ורמת פעילותו. אקלים או מערך רגשי עשויים אף הם להשפיע על הסימפטומים. פרטים על הופעת המחלה,  משך הבעיה ותדירות הופעתה,  יחד עם סימנים אחרים בגוף  הכוללים עיכול, רמת אנרגיה, רגשות, שינה, ומערכת החיסון נאספים מהמטופל על ידי תשאול, ובהתאם מתבצע אבחון. 
 
כיצד מטפלים בבעיות עור?
כל מצב, אצל כל מטופל הוא מיוחד ומתייחסים אליו לגופו. בדרך כלל הטיפול הוא בדיקור ולעיתים נדרשת תמיכה בצמחי מרפא. לעיתים קרובות מומלצים שינויים בתזונה.
 
מהי דוגמת טיפול באקזמה על פי הרפואה הסינית?
בטיפול באקזמה ננהג על פי הנוהל הבא:
a. חיזוק המערכת החיסונית ובכך הפחתת רגישות לגורמי אקלים או גורמים חיצוניים.
b. איזון מערך האברים הפנימיים וטיפול בחוסר האיזון הפנימי התורם ליצירת האקזמה
c. שחרור רעלנים מהעור המסייע בשיכוך האודם והגירוד
בניית הינג והדם, כדי להזין ולתקן את העור שנפגע.
 
כמה זמן לוקח לראות תוצאות?
משך הזמן הלוקח לבעיות עור להירפא תלוי במשך הזמן וחומרת המחלה. באופן כללי,  ניתן לראות תוצאות לעיתים כבר אחרי שבוע של טיפול יומי, אך בדרך כלל נדרשים עוד כמה חודשים עד לריפוי מלא. זאת בגלל שלוקח זמן ארוך יותר לאזן את הגוף מבפנים החוצה במקום רק לטפל בתופעות העור החיצוניות.  חשוב לזכור כי טיפול בגוף כולו ולא רק בבעיות המופיעות על העור הוא המפתח לפתרון הבעיה משורש, ולא רק לכיסוי תופעות חיצוניות.  על פי הרפואה הסינית, כשמתיישבת בעיה כרונית בעור,  זו אינדיקציה לכך כי בריאותו של המטופל התרופפה במשך זמן ארוך. טפול בבעיית עור באמצעות הרפואה הסינית, שווה את ההשקעה בזמן ובסבלנות. לגוף בריא ומאוזן יש זיכוי גבוה בהרבה להתגבר על המחלה ולמגרה.  
 
בברכת בריאות שלמה
תמי קלייטמן – מנהלת מרפאה
bottom of page