top of page

תיאור כללי

במעבדתGPL  אנו נרגשים בעקבות הפתוח האחרון של בדיקת הפוספוליפאז A2  (PLA2)הבודקת את הפעילות של האנזים   PLA2 בשתן. נכון להיום GPL הינה המעבדה המסחרית היחידה המציעה בדיקה זו לציבור הרחב.

PLA2 מופיע ברמות מוגברות במספר רב של מחלות דלקתיות, והוא נחשב כסמן טוב לסיכון להתפתחות או החמרה של מצבים דלקתיים.

ניתן לדגום בקלות רמות PLA2  יחד עם בדיקת חומצות אורגניות בשתן ובכך לקבל קומבינציה של תובנות קליניות רבות עצמה.  

 

עקיצת דבורה ונשיכת נחש יוצרות תגובה דלקתית מיידית הגורמת לכאבים ולנפיחות. האנזים בארס שמעורר את התגובה החיסונית הזאת הוא פוספוליפאז A2 PLA2). אנזים זה נמצא גם ברקמות אנושיות. במהלך זיהום, PLA2 מפעיל שרשרת של תהליכים שמביאים להשמדת מעטפת התא של החיידקים הפולשים.

 

התוצרים של ריאקציית 2 PLA האחראיים למיגורם של החיידקים, ליזולציטין וחומצות שומן חופשיות, הם דטרגנטים בעלי עצמה שמחבלים בשלמות מעטפת התא, מעוותים חלבונים, ומשבשים את פעילותם.

אולם מנגנון הפעולה הזה גורם גם נזק לגוף הנשא. חומצת השומן הנפוצה ביותר הנוצרת על ידי PLA2 היא חומצה ארכידונית העלולה להעלות את רמת המרכיבים יצרני הדלקת בגוף כגון פרוסטגלנדינים, לויקוטריאנינים, וטרומבוקסיאנינים (בשמם הכולל – אייקוסנואידים). החומרים שמשתחררים בתהליכים אלה (ליזולציטין וחומצות שומן חופשיות) מעורבים ביצירת תחושת כאב, נפיחות ובפירוק של תאי דם אדומים.

 

כמות נורמאלית של PLA2 חשובה לבניה מחודשת ולשינוי המבנה של התא ושל מעטפת התא. ברם כמויות עודפות שלו עלולות לעבור דרך מחזור הדם למקומות אחרים בגוף וליצור נזק נרחב והתפתחות מצבים כרוניים כגון: טרשת נפוצה, מחלות לב וכלי דם, דלקת מפרקים, מחלות במערכת העיכול, אלרגיות ומחלות פסיכיאטריות.

מה גורם לרמות מוגברות של PLA2?

כמות גדולה של PLA2 מגיעה מארס של נחשים, עכבישים ודבורים (גורמת לתחושה של כאב ודקירות),  והיא המקור של רוב הרעילות בארס. מיקרואורגניזמים כמו זנים של קנדידה וקלוסטרידיה מייצרים PLA2 שמגדיל את יכולתם לזהם את הנשא. אותו האנזים מיוצר גם בגוף בתגובה לפלישה של מיקרואורגניזמים וחלבונים זרים כמו אלרגנים (בעיקר אבק וחתולים). גם טראומה גופנית עשויה להעלות את רמות ה PLA2 ובכך לגרום לנזק לרקמה ולפגיעה במוח.

פוספוליפאז A2 הוא למעשה משפחה של אנזימים הממוינים עפ"י מיקום ותפקיד. יש להם תכונות אנטיבקטריאליות ואנטיויראליות חזקות כחלק ממערכת החיסון, אולם הם משתתפים בתהליכים ביוכימיים רבים אחרים כגון: איתותים תאיים, חלוקה והתמיינות של תאים, נדידה ו"התאבדות" תאים, וויסות התהליך הדלקתי.  PLA2 לא משתחרר רק ברקמות ובתאים של מערכת החיסון, הוא מיוצר גם בלבלב ומשתחרר למעי הדק לאחר ארוחה שומנית, על מנת לסייע בעיכול וספיגה של פוספוליפידים. בנוסף, PLA2 מופיע ברקמת תאי עצב ומעורב בתהליך הדה-גרנולציה שמשחרר נוירוטרנסמיטרים מתאי העצב. מאמצי מחקר התמקדו בתפקיד שמשחקת ההפרעה בפעילות הנורמאלית של PLA2 בקיומן של מחלות כרוניות רבות. התפקידים הספציפיים, האינטראקציות ויחסי הגומלין של PLA2 מהווים נושא עניין מרכזי בהקשר למצבים דלקתיים כרוניים, מחלות לב וסרטן. PLA2 ומחלות דלקתיות מחקרים מצאו מעורבות של PLA2 בפתופיזיולוגיה של מחלות ניווניות כגון טרשת נפוצה ומחלת אלצהיימר. בטרשת נפוצה מעורבים מנגנונים של אנטיגנים ספציפיים ומרכיבים של מערכת החיסון המולדת שיוצרים תגובה דלקתית. פעילות מוגברת של PLA2 נמצאה בקרב חולי טרשת נפוצה, כאשר הרמות הגבוהות ביותר נמדדו בחולים במחלה במצב מתקדם. בהתפתחות מחלת אלצהיימר, רמות חריגות של PLA2 קשורות כנראה למסלולי איתות חמצוניים שבהם מעורבים NADPH אוקסידאז וייצור של זנים של ROS הגורמים לפגיעה והריסה של נוירונים ודלקת של תאי גלייה. (תאי מח) 

דלקת היא הסמן העיקרי של דלקת מפרקים, מחלה אוטואימונית הרסנית למפרקים. PLA2  נמצא בנוזל המפרקים ובסחוס של חולי דלקת מפרקים בהשוואה לסחוס של חולי דלקת מפרקים ניוונית ואנשים בריאים.

מדידת PLA2 היא כלי חשוב בהערכת הסיכון למחלות לב וכלי דם, כגון שבץ, התקף לב, אי ספיקת לב, ומחלות כלי דם אחרות. PLA2  הוא כנראה יותר ספציפי מ- hsCRP עבור הסיכון למחלות לב וכלי דם וייתכן שיש לו תפקיד מרכזי כמתווך של פתולוגיה של הלב וכלי הדם. במחלת טרשת העורקים, PLA2 לא רק גורם להפעלת מקרופאגים ויצירת תאי קצף, אלא גם מבצע הידרוליזה של LDL ו HDL, ובכך מגדיל את כמות חלקיקי ה LDL הקטנים שמעודדים טרשת, ומחליש את ה HDL שהוא נוגד טרשת. פעילות ה PLA2 אולי גם מזרזת דימום מתוך הפלאק הטרשתי.

PLA2 נמצא באופן נורמלי בתאי האפיתל של הלבלב, כיס המרה ודרכי העיכול, אולם הוא נמצא ברמות מוגברות במחלות דלקתיות של מערכת העיכול. במקרים של מחלת קוליטיס כיבית ומחלת קרוהן, כל תאי המעי מייצרים כמות מוגברת של PLA2, דבר המגדיל את חדירות המעי ולמעשה מעלה את רמת הזיהום.

 

PLA2 וסרטן

רמות מוגברות של PLA2 נמצאו בכמה סוגי סרטן במערכת העיכול כולל גידולים שפירים וממאירים במעי הגס, גידולים ממאירים בלבלב ועוד. בחולים עם גידולים בריאות עם תוצאה חיובית ל PLA2 נראו קצב מוגבר של התפשטות הגידול וסיכויי הישרדות נמוכים יותר. לחולים בסרטן הריאות היו גם רמות מוגברות של PLA2 בפלסמה לעומת חולים עם קשריות שפירות. דפוס דומה נראה בסרטן הערמונית, למרות שגרורות מייצרות רמות PLA2 נמוכות יותר מאשר הגידול הראשוני. כאשר PLA2  משחרר חומצה ארכידונית וחומצות שומן אחרות ממעטפות התאים, הן גורמות לייצור אייקוסנואידים שמעודדים את התפשטות הגידול. במחלת הסרטן, התפשטות של תאי הגידול מהגידול הראשוני לאתרים המשניים בתוך הגוף היא תהליך מורכב הכולל חלוקה ונדידה של תאים, פירוק של ממברנות בסיס, פלישה, הידבקות והיווצרות כלי דם חדשים המזינים את התאים הסרטניים. המשך המחקר על התבטאות PLA2 בסרטן יחשוף בוודאי תובנות חדשות.

 

מה מוריד את רמת PLA2?

הורמונים מסוג גלוקוקורטיקואידים כמו ההורמון הטבעי קורטיזול ותכשירים רפואיים כגון דקסאמתזון מדכאים ייצור של פוספוליפאז, ובכך מקטינים את הנזק הנגרם ע"י האנזים, אך גם מקטינים את התועלת שלו בהשמדת מיקרואורגניזמים מזיקים. למשל, עודף של גלוקוקורטיקואידים עשוי להפחית את הדלקת אצל חולה שחפת ובו זמנית להקטין את השפעת ה PLA2 נגד החיידק, וכתוצאה מכך לגרום להתפשטות המחלה. חומרים נוספים מעכבי PLA2 הם ליתיום, קרבאמאזפין, כלורוקווין (תרופה נגד מלריה), ויטמין E, חומצת EPA וחומצת DHA (חומצות שומן מסוג אומגה-3).

 

כולין-CDP שממנו נוצרים פוספוליפידים, הוא מעכב רב עוצמה של PLA2 שמשמש כתוסף תזונה (במינון של 500-4000 מ"ג ליום) לטיפול במגוון מחלות כגון: פרקינסון, מחלות זיכרון, ליקויים קוגניטיביים, סוגים של דמנציה, סכיזופרניה, אלצהיימר, פגיעות ראש ושבץ איסכמי. בניסוי בחולי אלצהיימר נמצא שהתרופה citicoline במינון 1000 מ"ג ליום משפרת את התפקוד הקוגניטיבי, את זרימת הדם למוח, ואת דפוס הפעילות הביו-חשמלי של המוח. לא אובחנו תופעות לוואי בטיפול בכולין-CDP במינונים נמוכים, ובמינונים גבוהים אובחנו סימפטומים מתונים בלבד של מערכת העיכול. לא נמצאה חריגה בהרכב הכימי של הדם ובערכים ההמטולוגים לאחר הטיפול בכולין-CDP.

 

השימושים הקליניים

  • בדיקת PLA2 מומלצת עבור המחלות הבאות:

  •  טרשת נפוצה

  • דלקת מפרקים

  •  מחלת קרוהן

  •  דלקת הלבלב

  •  קוליטיס כיבי

  •  אלרגיות

  •  מחלת לב וכלי דם כולל טרשת העורקים

  •  מחלות עצביות ניווניות

  •  סכיזופרניה

  •  דכאון דו קוטבי, בתת סוג עם פסיכוזה

  •  זיהום קנדידה

  •  אלח הדם

  •  דכאון ממושך

  •  אסתמה

  •  מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD)

​​

איפה מבצעים?

בבית באמצעות ערכה

מה נחוץ?

כיוון ש PLA2 הוא אנזים קטן יחסית, הוא מופרש בשתן. עבור הבדיקה מומלץ לאסוף 10 מ"ל של השתן הראשון של הבוקר לפני אכילה ושתייה. אין הגבלות על התזונה. נוח לבצע בדיקה זו ביחד עם בדיקת חומצות אורגניות בשתן. אין להשתמש בחומרים סופחים (chelating agents) לפחות 48 שעות לפני הבדיקה, כיוון שהם עלולים לשבש את תוצאות הבדיקה.

מה יכללו ההמלצות

  • המלצות לשינויים בתזונה, תוספים, שינויים באורח חיים.

bottom of page